ELI ‘PAPERBOY’ REED

Hans Broere van Bertus distributie had er voor gezorgd dat wij een kwartiertje van Eli Reed’s tijd kregen voor een onderhoudje, vóór zijn optreden in dans-en drinkcafé Charlatan op de Korenmarkt te Gent. Een kwartiertje lijkt niet zoveel tijd op zich, maar snel zou blijken dat het ruimschoots voldoende was. Met Reed is het kernachtig praten. Come to the point. Nu ja, een beloftevolle soulzanger hoeft nu niet meteen een begenadigd conferencier te zijn. Here we go.

Rootsville  Hello Eli, wij zijn Freddy en Michel van Rootsville.be, internetmagazine. Aangename kennismaking en welkom in Gent bij de Stropkes.

Eli   Wederzijds genoegen, jongens. Wij hebben er al wat mijlen opzitten vandaag. Daarbij was het gisterenavond nogal druk na de show, weet je wel ? Vergeef me als ik af en toe een ongecontroleerd geeuwtje zou laten ontsnappen. That has nothing to do with you than, guys.

Rootsville  Daar kunnen wij als rechtgeaarde Belgische liefhebbers van het uitgangsleven absoluut inkomen, Eli. Wees gerust, en ga je gang.

Eli  Bedankt voor jullie medeleven. Ik voel mij direct al meer op mijn gemak. By the way, wat zijn die streupkes of zoiets, waar je het daarnet over had ?

Rootsville  Dat is de nickname van de Gentenaren. Die werden in de middeleeuwen namelijk bij bosjes opgehangen vanwege hun rebels karakter. ’t Was ook nooit goed voor hen, en ze hadden het nogal moeilijk met de overheid, van welke strekking die ook was. De baljuws hadden hier hun handen vol met die hangpartijen. De notabelen van de stad lopen bij feestelijkheden trouwens nog altijd rond met een strop om de hals in plaats van een plastron.

Eli  Wel, wel, wel, wild west stories op het oude continent. Nu begrijp ik waarom er zo weinig volk komt opdagen. Ze hangen ‘probably’ allemaal in de bomen (lacht een onderdrukte geeuw weg). Als ze mij maar de das niet om doen, ik voel me nu al niet zo opperbest.

Rootsville Dat komt wel goed, Eli, als ze eens gewassen en geschoren en/of geschminkt zijn, staan ze hier te drommen aan de poort om erin te komen.(hoopten wij van harte, want wij zagen op dat moment nog niet goed of de combinatie Charlatan/soul music wel zou aanslaan).

Eli  OK jullie stellen me gerust en ik houd jullie verder verantwoordelijk hiervoor (lacht). Wat wilden jullie me vragen ?

Rootsville Wel, hoogst waarschijnlijk werd het je al eerder gevraagd, maar, waar komt het tussenvoegsel ‘Paperboy’ vandaan ?

Eli  Daar antwoord ik niet meer op. Zoek het maar voor jezelf uit.

Rootsville  Goed begonnen. Je carrière is nog maar net gestart. Zolang dat tussenvoegsel in je naam blijft staan, kan je die vraag nog ettelijke keren verwachten. Maar goed we doen een gok. Je had vroeger als jong boefje een krantenronde in je wijk, of je zag er gewoon uit als een krantenjongen ?
ER  Je ziet maar.

Rootsville  OK dan schrijven we het eerste maar op.

Eli  Ho, ho die nickname kreeg ik gewoon omdat ik vroeger steeds een pet droeg met de lange klep opzij, zoals de krantenjongens dat deden in vroegere tijden. Daar valt verder niets anders achter te zoeken.

Rootsville  Zie je, zo moeilijk was dat niet. Maar nu back to business. Je toert nu ter promotie van je eerste CD. Wist je dat één van onze medewerkers reeds in maart, eerder dit jaar, een advance-advance copy heeft weten op te snorren van je eerste proefwerk. Bij wijze van spreken verpakt in krantenpapier, geen artwork, geen liner notes, dus practisch geen informatie omtrent de persoon Eli ‘Paperboy’ Reed. Hij stak ze in zijn CD-speler schuif en belde ons onmiddellijk op van...he mannen, moet je eens luisteren, nu heb ik hier dé soul-revelatie van de laatste jaren. Jullie moeten dat komen horen, ‘k weet geeneens of hij zwart of wit is, ‘k moet nog gaan struinen op internet, maar hij is in elk geval grandioos, virtuoos en op momenten lijkt het of Otis Redding hier uit mijn boxen rolt. Waar blijven jullie nu, verdomme ?

Eli  Hartelijk bedankt voor het compliment. Hoe zijn jullie daaraan gekomen in maart reeds. We waren nog niet helemaal de studio uit. Ik vraag me af of ik ze zelf al had gehoord. De finale mix bedoel ik.

Rootsville  Van wat we hier op die korte tijd te zien kregen, lijkt het ons toe dat het vreselijk goed klikt tussen jou en de band.

Eli Dat heb je dan goed gezien, want dat is zo. Ik kan me geen tournée voorstellen met een band waarmee je geen band hebt (sic..contaminatie bestaat enkel in de Nederlandse vertaling). Het is uiterst belangrijk voor het welslagen van een tournée dat eenieder op dezelfde golflengte zit, van muzikanten tot roadmanagers en alle andere medewerkers. En bovendien hebben ze stuk voor stuk de juiste dosering beroepsernst en humor in zich. Dat maakt het werk serieus lichter. Weten jullie trouwens dat er een landgenoot van jullie in de band zit ? In het blazerscorps.

Rootsville Neen, dat wisten we niet, maar daarom zitten we hier ook te praten.

Ondertussen was het café open gegaan, en ofschoon er buiten de pers nog geen kat aanwezig was, stonden de boxen loeiharde rap en hip-hop te spuien. Waarschijnlijk om Gent te verwittigen dat de deuren open waren.
De barman sloot de deur tussen het café en de zaal af, want de ingang voor het publiek is bezijden het pand, en hing tot onze grote consternatie een geschreven affiche op de deur : aanvang concert 23 uur !! Shit, nog meer dan drie uren wachten. Ook Eli scheen niet echt op de hoogte te zijn. Ze hadden hem verteld dat het concert van 21 naar 22 uur verschoven was, en nu dit.

Rootsville Was je hiervan op de hoogte, Eli ? schreeuwden we de longen uit ons lijf om de muziek te overstemmen.

Eli  Niet van die eleven PM nee. I’ll have to check things out.

Rootsville  Ja, doe dat dan maar meteen, Eli. Bij dit lawaai valt er toch niet meer te praten. Je riskeert je stem te moeten kapot roepen om je verstaanbaar te maken. In elk geval : break a legg, wij zullen vooraan staan bij je show. Succes !

Eli  Bedankt, guys. Ik zal jullie niet teleurstellen. Wij geven altijd alles. The show must go on.

Die verlating naar elf uur zal wel zijn goeie reden gehad hebben. In elk geval zat de zaal stampende vol. En Eli ‘Scheve klak’ Reed en band speelde ze ondersteboven. Iedereen aanwezig, jong en oud (of minder jong liever) was mee. Charlatan had de première en tevens uniek concert in België van deze, nu reeds, levende legende.
Soul music is here to stay. Dat werd hier in Charlatan weer eens te meer bewezen.

 

witteMVS